Elérte legmagasabb pontját a Magyar Zene Háza épületének tartószerkezete, jelenleg immár a térszint felett történik a szerkezetépítés. A térszint alatti – kiállítótermeknek is helyet adó – terekben már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák az épületben, amely elkészültét követően egy világszerte egyedülálló tartalmú, zenei beavató intézménynek ad majd otthont – jelentette be Baán László.

A miniszteri biztos kiemelte: a kormányzat Városligetet megújító programja, a Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza kivitelezése jó ütemben halad. Az elbontott egykori Hungexpo irodaépületek helyén épülő, a világ egyik leginnovatívabb építészeként számon tartott japán Sou Fujimoto (és magyar partnere, az M-Teampannon) által tervezett Magyar Zene Háza idén szerkezetkész állapotba kerül, és 2021 második felében birtokba vehetik a látogatók.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta: zajlik a klímabarát intézményt megújuló és környezetbarát energiaforrásokkal ellátó berendezések kiépítése is. Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyen a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Házában.

TAVASSZAL BEFEJEZŐDIK AZ ÉPÜLET JELLEGZETES FORMÁJÁT ADÓ TETŐSZERKEZET KIALAKÍTÁSA, ÉS MEGKEZDŐDIK A HATALMAS, EURÓPÁBAN IS KURIÓZUMNAK SZÁMÍTÓ ÜVEG OLDALFALAK BESZERELÉSE.

Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia volt rektora, Magyar Zene Háza tartalmi programját kialakító munkacsoport vezetője elmondta: a ház egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hozzátette: a kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működő Magyar Zene Háza nemcsak a világszínvonalú épület-kialakítás és a világszerte egyedülálló tartalomkínálata miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a leendő épületet, ami minimális környezeti terhelést jelent majd a parkra nézve.

KIEMELTE: A KLÍMABARÁT FEJLESZTÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN RÁADÁSUL TÖBB MINT 6000 NÉGYZETMÉTERNYI FELÚJÍTOTT, A KÖZÖNSÉG ELŐL ÉVTIZEDEKRE ELZÁRT PARKRÉSZT IS VISSZAKAPNAK A LIGET LÁTOGATÓI, AZ EDDIG ELKERÍTETT ÉS ROMOS ÉPÜLETEKKEL ELFOGLALT, LEPUSZTULT TERÜLET MEGNYITÁSÁVAL ÉS REHABILITÁCIÓJÁVAL.

Az épület már idén szerkezetkész lesz, 2021 második felére pedig elkészül a világ legjobb középülete díjával kitüntetett két új ikonikus épület, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a felszín alatt már a kivitelezések végéhez közelítenek, jelenleg a szakipari munkák folynak, melynek során beépítik a gépészetet, az elektromos rendszereket és a gipszkarton elemeket. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget a főváros egyik leginkább környezetbarát helye lesz.

A PARK TELJES AUTÓMENTESÍTÉSÉVEL, VALAMINT AZ ÚJ ÉPÜLETEKNÉL A MEGÚJULÓ, FENNTARTHATÓ ÉS KLÍMABARÁT ERŐFORRÁSOK ALKALMAZÁSÁVAL, TOVÁBBÁ A NÖVÉNYZET TELJES FELÚJÍTÁSÁVAL A LIGET GYAKORLATILAG ZÉRÓ EMISSZIÓS ZÓNÁVÁ VÁLIK A PROJEKT ELKÉSZÜLTÉVEL.

Mindezen célokkal összhangban már a Magyar Zene Háza tervezési szakaszában különös hangsúlyt fektettek a megújuló energiaforrások, a speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazására. Az épület szomszédságában lévő Nagyrét területén 120 talajszondát helyeznek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház környezettudatos, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják majd. A munkálatok végén, még a nyári szezon előtt megújítva állítják helyre a Nagyrét eredeti állapotát, amelyre a talajszondák működése semmilyen negatív hatással nem lesz. További speciális és gazdaságos műszaki megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel fogják biztosítani, melyet a szomszédos műjégpálya szolgáltat majd. Ezzel a racionális és újszerű megoldással különleges együttműködés jön létre a két intézmény között, rengeteg energia takarítható meg, és jelentősen csökkenthetőek az épület üzemeltetésének költségei.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli, lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10 ezer négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3 ezer négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és a belső tér között teremtett folytonossággal harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

 

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200204-jovore-birtokba-vehetik-a-latogatok-a-magyar-zene-hazat.html